Norheimsund. Agost 2010 |
Embarcador de Luster. Agost 2010 |
Bergen Brygge. Agost 2010 |
En mig de les llums cegadores de les cultures d'èpoques antiga i moderna no som capaços de recordar gran cosa mes enllà de la foscor.
L'edat mitjana, incipient despres de la caiguda de l'imperi i la cultura romana en el segle V, ens endinsa en el mon feudal, fa desapareixer drets i raons, converteix la ciutadania en vasallatge, la cultura i el lliure pensament antic en uniformisme teocèntic, i el poder de les cultures clàssiques en una complexe xarxa de relacions ocultes entre serfs, senyors, nobles i clergat. Viure en aquells dies es mes aviat sobreviure, i no hi ha cap altra opció per a la majoria mes que la del treball, la misèria i la obediència. Un mon d'autarquía forçada es conforma i s'obliden els viatjes, el comerç, l'intercanvi, l'art... i de ben segur també els colors.
Però la crisi de l'antic règim comença a intuir-se tan bon punt s'inicía el canvi de tendència de finals del segle XI. Una nova Europa, que mil anys mes tard floriría definitivament en el renaixement, comença. La tecnologia, la millora del clima, el creixement de la consciencia de l'home, creen un nou concepte, quelcom que no es recordava des de feia generacions, Europa reviu de nou l'excedent. Europa comença a produir mes del que pot consumir i una nova riuada de comerç i d'intercanvi crea noves ciutats, noves classes socials, una nova llibertat guanyada, o si mes no consentida, que amb el pas dels anys acabarà quebrant els antics usos.
Es en aquest brou que les noves ciutats dels nous burguesos lliures s'alíen en comunitats d'interesos per la defensa, el comerç, i el pensament. Com les antigues lligues gregues, ciutats estat com Venècia en el mediterràni o com Bergen i Voss al mar bàltic, es federen i competeixen. La lliga Hanseàtica arriba a reunir fins a 90 ciutats del nord d'Alemanya, de la Noruega occidental con Bergen i Voss, de Suècia i de les actuals repúbliques bàltiques i arriba a competir i fer la guerra amb vells estats encara feudals com Dinamarca. Però de ben segur, que aquest nou mon que s'intueix i que recupera l'intercanvi i la llibertat, encen també les paletes de colors d'artistes, arquitectes i pensadors. Tot just trepitjant l'inici d'aquesta revisió, Bergen a 1299, es constituida capital de la lliga i va apilant al voltant del fiord el barri de casetes de colors pastel que avui es patrimoni de la humanitat i reclam de turistes i curiosos. Tota la Noruega occidental quedarà, amb el temps, tenyida d'aquests nous colors.
Vermells i blancs son els colors de les ciutats del Hanse. Ciutats com Hamburg, Lübeck i Bergen que els llueixen encara avui i que constituien llavors els seus emblemes en atenció als colors dels pendons de les seves poderoses flotes.Vermells i blancs, pero també, daurats pastel, daurats groguencs, que recorden els colors de les veles quadres de les seves coques (del flamenc, kok, petxina), tenyeixen els barris mariners d'aquell nord, d'aquella nova Europa que reneix en bells costums tot deixant enrera la foscor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada