diumenge, 11 de desembre del 2011

Colors del Cors. St Malo

Intra-muros. St.Malo. Bretanya. Desembre 2011
Petit i Gran Bé. St Malo. Bretanya. Desembre 2011
Platja de l'Eventail. St Malo. Bretanya. Desembre 2011
"ni français, ni breton, malouin sui"
 (Ni Francès, ni Bretó, de St Maló soc)

Amb l'expansió Europea de finals del segle XV i principis del XVI, en plena època de descobridors, nous territoris i rutes al "non plus ultra", les grans flotes europees, França i Anglaterra al capdavant, inventen un nou contracte de marina a temps parcial, la "patent de cors". Particulars i oficials "autònoms" amb patent, armen noves naus i fan la guerra pel seu compte, capturen bens i hostatges significats de les nacions oponents, i d'aquesta manera, un cop recuperada la inversió amb pillatges i rescats, gaudeixen dels abundants beneficis d'aquella nova professió. 

St Maló, fent valer la seva voluntat persistent d'autodeterminació, que fins i tot i al crit de "Ni Francès, ni Bretó, de St Maló soc" els va fer auto declarar-se independents de França i Bretanya entre 1490 i 1493, es converteix llavors en referent i fondejador imprescindible de corsaris entre assalt i assalt als convois de la marina Anglesa que fan ruta a les noves colònies americanes. Encara ara la ciutat corsària, port franc i independent, sembla persistir, dins però, de la França que, potser nomes, la acull.

Passejar-se avui per l'intra-muros i la seva fortalesa, la platja de l'Eventail o la Grand Plage, intuir els interiors de les mansions de naviers i homes destacats de les companyies de les índies orientals o rellegir exploradors "malounies" que donen el seu nom als territoris descoberts (Illes Malvines), es un exercici d'hivern per recordar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada