divendres, 6 de gener del 2012

Colors de Trégastel

Trégastel. Bretanya. Desembre 2011
Trégastel. Bretanya. Desembre 2011
Marea baixa a Trégastel. Bretanya. Desembre 2011

Trégastel 1441, el Duc de Bretanya, Joan V, necessita homes per a una misteriosa expedició a Escòcia i en pregona els beneficis. 

Els germans Guillouzer i 5 valents de mar mes veïns Trégastel, s'hi avenen i s'enrolen com a mariners en el projecte. 

Acompanyen als senyors, ambaixadors del duc, i tot creuant el canal de la manega s'endinsen en els vorals del mar del nord amb destí desconegut.

Passen els dies, les setmanes sense noticies, però uns mesos mes tard retornen a Bretanya amb bones noves per a tothom, families i veins, pero sobre tot bones noves per al duc. No porten victòries, ni hostatges, ni or, només porten un retrat:

- Monsenyor Joan, Isabela, "es bella, te el cos dret i ben format, i sembla disposada a tenir fills, tot i que parla poc,  potser no per discreció sinó per una gran simplicitat" (1) 

-"Estimats amics, jo us demano que torneu a Escòcia i que me la porteu, ella es la que desitjo" (2)

Joan V troba en aquell retrat d'Isabela, Isabela Estuardo filla del rei d'Escocia, la dona ideal per al seu fill Francesc, duc de Montfort que acabava de quedar viduu, i de retruc troba també una nova excusa per aliar-se amb Escòcia contra aquella Anglaterra tant i tant sagnant. Tant agraït queda amb els mariners de Trégastel que lliurarà la vila d'impostos ducals durant anys.

No se si encara queden avui homes de mar com els Guillouzer a la Trégastel que varem conèixer, a terra segur, navegant entre un mar de cases d'estiu per llogar, en la inmobiliaria que llueix el seu nom.

(1) Lobineau, Histoire de Bretagne, Paris 1707, p.618
(2) Ibid. p.619

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada